• Literárna exkurzia Mošovce –Blatnica – Národný cintorín

          • V rámci projektu Osobnosti nášho regiónu sa žiaci 8. ročníka zúčastnili 29. mája  literárnej exkurzie. Najprv navštívili  Rodný dom Jána Kollára v Mošovciach , potom sa presunuli do neďalekej Blatnice, kde sa narodila známa slovenská poetka Maša Haľamová. Treťou zastávkou bol Národný cintorín v Martine. V priebehu dvoch týždňov svoje poznatky a skúsenosti spracovali v projektoch, ktoré si v rámci hodín literárnej výchovy odprezentovali.

          • LITERÁRNA EXKURZIA

          • Dňa 7.6.2023 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili literárnej exkurzie v Liptovskom Mikuláši. Navštívili synagógu, v ktorej obdivovali krásnu architektúru. Synagóga prezentuje históriu mikulášskej židovskej komunity. Pamätná tabuľa na priečelí pripomína vyše 800 obetí  holokaustu odvlečených z L.Mikuláša do koncentračných táborov. V súčasnosti sa priestory synagógy využívajú  na výstavy a koncerty.                 Neskôr naše kroky smerovali do Múzea Janka Kráľa. Súčasťou múzea je mučiareň Jánošíka. Tu sme sa dozvedeli  o živote, mučení a odsúdení Jánošíka. Súčasťou mučiarne sú dobové kresby a mučiace nástroje. Tí odvážnejší spolužiaci si niektoré nástroje aj vyskúšali. V Múzeu J.Kráľa  sme sa prostredníctvom historických predmetov, fotografií a archívnych dokumentov, ale aj z výkladu lektora dozvedeli o živote štúrovského básnika, o histórii mesta a jeho významných osobnostiach.   Našou poslednou zastávkou bola budova starej evanjelickej fary ( Hodžovej fary), v ktorej pôsobil spolok Tatrín- predchodca Matice slovenskej. Dozvedeli sme sa o činnosti spolku, jeho členoch, o príprave a obsahu programu Slovákov – Žiadosti slovenského národa. Vďaka zaujímavému výkladu pána lektora sa žiaci vrátili spokojní a obohatení o cenné vedomosti, ktoré dozaista využijú počas ďalšieho štúdia.

          • Školský výlet žiakov tretieho ročníka

          • Žiaci 3. A a 3. B navštívili Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej, vďaka ktorému spoznali krásy a špecifiká našej krajiny. Kultúrne bohatstvo Slovenska žiaci spoznali aj v Čičmanoch. Po príjemne strávenom dopoludní v peknom prostredí a po dobrom obede sa všetci zdraví a spokojní vrátili domov.

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Slávnostné ukončenie šk.roka 2022/2023 sa uskutoční pred budovou 2.st. ZŠ o 8,00 hod. Žiaci 1.st. končia o 10,00 hod., žiaci 2.st. o 9,45 hod.

            Obed v ŠJ pre 2.st. sa podáva od 9,45 hod. do 10,15 hod., pre 1.st. od 10,15 do 11,00 hod.

          • Školský výlet: Plte na Váhu

          • Dňa 22.6. 2023 sa naša trieda 5.B vybrala na koncoročný výlet do Strečna na plte. Po krátkej ceste vlakom sme sa ocitli v Strečne. Následne sme nastúpili na  kompu, ktorá  nás previezla na druhú stranu brehu. Tam nás  už čakali pltníci. Tí nás odviezli až   ku miestu, kde boli nachystané  plte. Nasadili sme si záchranárske vesty a naša plavba sa začala. Počas nej  sme sa dozvedeli veľa vecí o Váhu a okolí. Cesta bola prekrásna, počasie nám prialo a pltnici boli veľmi vtipní. Žartovali aj počas chvíľ, keď nás vlny príliš hojdali. Splavili sme viac ako 7 km rieky a doplávali k miestu, kde nás už čakala kompa. Plní zážitkov sme sa poďakovali  za dobrodružnú plavbu na smrekových pltiach .

            Mgr. Alena Bánovská, Zoja Kľuchová, Nina Olexová

          • Donovaly – Habakuky

          • Žiaci 5. C a 6. A navštívili rozprávkové mestečko Habakuky, v ktorom sa na chvíľočku,  vďaka Dobšinského rozprávkam a milým domčekom, preniesli do čarovného sveta fantázie. Po príjemne strávenom dopoludní v peknom prostredí a po dobrom obede sa všetci zdraví a spokojní vrátili domov.

             

          • Dom J. C. Hronského, Národný cintorín

          • Žiaci 7.A a 7.B triedy sa zúčastnili návštevy domu J. C. Hronského. Zoznámili sa so životom tejto významnej osobnosti, prechádzkou izbami domu odkryli kúsok jeho súkromia a počas pozorného sledovania dokumentu o celoživotnom pôsobení tohto autora sa spoločne s úžasom zhodli na výroku: ,, Akoby to bol človek, ktorý prežil aspoň tri životy a nie iba jeden.“ Teda si potvrdili múdru vetu  ,,Keď sa chce, tak sa dá“. Následne navštívili Národný cintorín, kde si pripomenuli ďalšie významné osobnosti našich dejín.

          • Literárne aktivity našich žiakov počas uplynulého jarného obdobia

          • Moricove Sučany

            Naši šikovní žiaci opäť raz dokázali svoju usilovnosť i nadanie a aj tento rok sa zúčastnili na literárnej súťaži v neďalekých Sučanoch, kde oslovili porotu aj divákov svojím príjemným umeleckým prednesom poézie a prózy s prírodnou tematikou.

            Výhercovia:   1. miesto (próza) -Timea Salvová

                                  3. miesto (poézia) - Lukáš Vantara

                                  3. miesto (poézia) - Kristína Kopasová

                                                                                                           

            Venujem Turcu

            Žiaci našej školy sa zapojili do literárnej súťaže Venujem Turcu, ktorá je zameraná na vlastnú tvorbu. Šikovní autori predviedli svoje umelecké vlohy a  vytvorili zaujímavé práce, v ktorých vyzdvihli krásu nášho regiónu a svoju lásku k nemu.

            Ocenení žiaci: Zuzana Berešíková, Viktória Blahová, Dominik Drábik, Paulína Fojtíková, Zoja Kľuchová, Michal Chládek, Dominika Kapustová, Nina Kubisová, Marko Lonc a Barbora Sumková

             

            Paulínyho  Turiec

            Aj tento školský rok sme boli úspešní v literárnej súťaži Paulínyho Turiec, ktorá je zameraná na vlastnú tvorbu. Ocenenie získala Natália Doležáleková.

            Víťazom všetkých súťaží srdečne blahoželáme!

          • Prihlasovanie na stravovanie

          • Vážení rodičia,

            od 1.9.2023 budú pokračovať dotácie na stravu dieťaťa v školskej jedálni. Súčasní stravníci pokračujú aj v septembri bez vypisovania prihlášky (návratky). Ak sa žiak nechce v septembri stravovať školskej jedálni, je potrebné nahlásiť to vedúcej ŠJ do 28.6.2023.

             

            Noví žiaci a žiaci, ktorí sa chcú stravovať v školskej jedálni od septembra (momentálne nechodia na obedy v ŠJ), vypíšu prihlášku a žiadosť o dotáciu pri nástupe do školy /4.9.2023/ alebo od 14.8. 2023 do 25.8. 2023 v čase od 07:00 hod. – 13:00 hod. v jedálni školy. Dotácia im bude poskytnutá od septembra.

             

            Výška dotácie I. stupeň 2,10 € / 1,70 € potraviny, 0,55 € réžia/ doplatok stravníka 0,15€ réžia

                                  II. stupeň 2,30 € / 1,90 € potraviny, 0,55 € réžia/ doplatok stravníka 0,15€ réžia

             

            V prípade neprítomnosti žiaka na vyučovaní nevzniká nárok na štátnu dotáciu.

             Uhrádza sa plná výška ceny stravnej jednotky I. stupeň -  2,25 €

                                                                                      II. stupeň  - 2,45€

             

             

             

            Tel. č. 043/4282186

            Mail: sjzshz64@gmail.com

          • ŠPORTOVÉ ÚSPECHY ŽIAKOV

          • V  rámci okresu Martin sa konalo niekoľko športových podujatí, ktorých sa zúčastnili aj naši športovci. Dňa 25. 4. 2023 prebehla Turčianska žiacka atletická liga. Z našej školy súťažilo 8 dievčat a 10 chlapcov a v konkurencii 18 základných škôl sa nestratili. Na body sa škola umiestnila na 5. mieste.

            Najlepšie výkony podali:

            Eduard GRILUS 2.m v behu na 800m, 2.m v hode vortexom

            Lukáš PERIČKA 3.m. v behu na 60m, 4.m v skoku do diaľky

            Tomáš ŠUGÁR 2.m v hode vortexom

            Dávid KUBIS 3.m v skoku do diaľky

            Dávid VEVERICA 5.m v behu na 60m

            Alexandra KUBISOVÁ 6.m v behu na 60m, 6.m v skoku do diaľky

            Pondelok 22. 5. 2023 bol prvý deň Turčianskych hier mládeže, ktoré si pripomínajú už 60 rokov od založenia. Súčasťou THM je aj PLÁVANIE. Našu školu reprezentovalo 12 žiakov, ktorí vybojovali šesť individuálnych medailí a jednu v štafete družstiev.

            Eduard GRILUS 1.miesto 25 metrov voľný spôsob, 3.miesto 25m prsia

            Tomáš MIČO 1.miesto 25m prsia, 3.miesto voľný spôsob

            Kristína NOVINSKÁ 2.miesto 25m voľný spôsob, 2.miesto prsia

            E.Grilus, T.Mičo, L.Borsányi, D.Kňúr 2.miesto 4 x 25m voľný spôsob

            K.Novinská, A. Barnová, K.Košútová, P.Poloncová 4.miesto 4x25m voľný spôsob

            Tamara Patková 8.miesto 50m prsia

            Roland Novinský 8.miesto 50m voľný spôsob

            V ten istý deň súbežne prebiehal finálový turnaj vo FUTBALE, na ktorý sa kvalifikovalo družstvo mladších žiačok: M. Fekiačová, K. Kopasová, N. Kučková, A. Kubisová, S. Penteková, Z. Kľuchová, L. Krajčová, E. Majerčáková, T. Staňová. Dievčatá odohrali 4 zápasy a po troch víťazstvách a jednej prehre vybojovali krásne strieborné medaily.

            V utorok 23. 5. 2023 sa na atletickom tartanovom ovále konal jubilejný ročník v ATLETIKE. Tejto vrcholnej súťaže sa zúčastnilo 26 škôl z okresov Martin a Turčianske Teplice. Za našu školu bojovalo v 4 kategóriách 20 žiakov. Medailové umiestnenia získali:

            Matúš PAZOUREK 2.miesto v skoku do diaľky

            Dávid VEVERICA 2.miest v hode vortexom

            Eduard GRILUS 3.miesto v behu na 600m

            Ostatní žiaci svojimi bojovnými výkonmi prispeli k peknému umiestneniu školy – 7. miesto z 26 zúčastnených škôl.

            Žiakom našej základnej školy gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu!

          • Boli sme v Brodzanoch

          • Vo štvrtok 1.júna sa naši žiaci 8. a 9. ročníka, ktorí sa učia ruský jazyk, vybrali na
            jazykovo- dejepisno-geografickú exkurziu. Naša cesta začala pred školou
            a pokračovala smerom do Brodzian, kde sa nachádza pekné Múzeum A. S. Puškina.
            Počas prehliadky múzea sa sme sa dozvedeli zaujímavé informácie nielen o slávnom
            ruskom básnikovi, ale aj o jeho príbuzných, ktorí kaštieľ obývali. Po peknom
            a odbornom výklade sme sa presunuli do kaštieľneho parku, kde sme si prezreli
            zaujímavé rastliny a busty ruských a slovenských autorov. Keďže exkurzia bola
            orientovaná na cudzie jazyky, žiaci počas prehliadky kaštieľa a záhrady vypĺňali
            vopred zadané úlohy v ruskom jazyku. Veríme, že exkurzia sa žiakom páčila a že si
            z nej doniesli domov nielen nové informácie, ale aj veľa pekných zážitkov.
            Mgr. Gabriela Jarošová

          • Básnenie

          • Po celý školský rok sa žiaci zapájali do literárnych aktivít, ktoré organizovalo CVČ Kamarát. Priebežne naši žiaci získali ocenenia. Na stretnutí nielen prečítali svoje práce, ale sa aj zahrali. Posledné stretnutie bolo plné smiechu, hier a radosti. Žiaci sa do školy vrátili spokojní a rozhodnutí, že v budúcom školskom roku sa do týchto tvorivých aktivít budú opäť zapájať.