• Oznam o riaditeľskom voľne pre žiakov 3.B

          • Riaditeľka Základnej školy Hany Zelinovej vo Vrútkach v zmysle Zákona 245/2008 Z.z. z 22. mája 2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 Organizácia školského roka, ods. 8 udeľuje

            riaditeľské voľno v dňoch 10.11 -11.11.2020 vrátane, pre žiakov 3.B triedy

            z dôvodu preventívnych opatrení voči aktuálnemu nepriaznivému vývoju epidemiologickej situácie v žiackom kolektíve.

            Stravníci budú automaticky z obeda odhlásení.

            Zároveň pripomíname, že stále platí povinnosť pri návrate do školy predložiť vyhlásenie o bezinfekčnosti. Link na stiahnutie aktuálneho dokumentu je na konci tejto správy.

            Prosíme vás ďalej o sledovanie aktuálnych oznamov na školskej stránke.

          • Dištančné vzdelávanie

          • Vážení rodičia, dištančné vzdelávanie pokračuje v rovnakej forme ako minulý týždeň, aj v týždni od 10. 11. 2020 až do odvolania. 9. 11. sú prázdniny, vyučovanie neprebieha, rovnako ani 17. 11., keď je deň pracovného pokoja.

          • Základné informácie vyplývajúce z novej Vyhlášky č.15 a č.16 z UVZ SR a z informácií MŠVVaŠ SR:

          • 🔴 Pozitívny človek: Celá domácnosť ostáva v domácej izolácii 10 dní (rodič, dieťa, všetci bez výnimky, určuje to Vyhláška č. 15 ÚVZ)
            🟢 Negatívny človek: Nosí pri sebe potvrdenie, ktoré sa požaduje pri vstupe do prevádzky (či už vstupuje ako zamestnanec alebo cudzí človek, Vyhláška č. 16 ÚVZ)
            🔵 Netestovaný človek: Podľa Vyhlášky č. 16 ÚVZ tento človek nebude bez negatívneho testu pustený do zariadenia (okrem žiaka a dospelej osoby s výnimkou). Ak ide o rodiča bez testu, odporúčame mu, aby dieťa nedával do MŠ a aby na ZŠ využil ospravedlnenie na 5 za sebou idúcich vyučovacích dní, ktorými sú 3., 4., 5., 10. a 11. november. Následne 12. novembra nastúpi do školy a tým sa zároveň dodrží lehota 10 dní

            Čiže:
            👉 Ak má rodič pozitívny test, celá domácnosť musí ostať v domácej izolácii v zmysle Vyhlášky č. 15 ÚVZ
            👉 Ak má rodič negatívny test, môže byť vpustený do objektu školy
            👉 Ak rodič nebol na teste, nemôže vstúpiť do objektu školy. Rodičom vtedy odporúčame nedávať dieťa do MŠ na dobu 10 kalendárnych dní a v prípade ZŠ ospravedlniť žiaka z 5 vyučovacích dní idúcich po sebe (teda 3., 4., 5., 10. a 11. november)

          • Oznam o karanténe

          • Vážení rodičia,

             na základe dnešných pokynov RÚVZ , ostáva trieda 3.B od 2.11. 2020 do 6.11. 2020 v domácej karanténe / z dôvodu pozitívneho testu/ žiaka .V prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia COVID-19 máte kontaktovať ošetrujúcu detskú lekárku. V ostatných triedach zatiaľ platí, že vyučovanie prebieha od utorka 3.11.2020 normálne. Informácia sa však môže v priebehu nasledujúcich dní zmeniť, prosíme preto, aby ste priebežne sledovali stránku školy.

          • OZNAM

          • Dňa 29.10.2020 vyučovanie končí pre všetkých žiakov 1. stupňa o 11,25 hod. ŠKD bude v prevádzke ráno od 6,00 hod. do 7,00 hod. a po vyučovaní od 11,25 hod. do 16,00 hod. Škola bude pre deti, ktoré nenavštevujú ŠKD otvorená od 7,00 hod.

          • Organizácia online vyučovania od 3. 11. 2020

          • 1. Vyučovanie bude prebiehať prostredníctvom aplikácie ZOOM rovnako, ako v prvej fáze epidémie. Návod pre žiakov sa nachádza na konci správy.

            2. Rozvrh hodín ostáva nezmenený. Zmení sa dĺžka hodín, budú cca 35 minútové, ale začiatky ostávajú rovnaké ako pri bežnom prezenčnom vyučovaní, t.j.:

            1.hod.7.45

            2.hod.8.40

            3. hod.9.45

            4. hod.10.40

            5.hod.11.35

            6. hod.12.30

            Začiatky hodín ostávajú v pôvodných časoch z dôvodu, že žiaci 1. stupňa sa učia prezenčným spôsobom a v elektronickej triednej knihe nie je možné nastaviť rôzne začiatky hodín pre rôzne triedy. Táto funkcia má byť v krátkom čase do systému doplnená. Pokiaľ sa tak stane, budú hodiny upravené.

            3. Siedma hodina sa nevyučuje (žiaci dostanú od vyučujúcich náboženstva prácu prostredníctvom Edupage).

            4. Na rozdiel od prvej fázy epidémie sa vyučujú aj výchovné predmety. Na základe skúseností z predchádzajúceho obdobia máme za to, že ich zaradenie pomáha žiakom odreagovať sa, vypĺňa im doobedňajší čas zmysluplnými aktivitami rozvíjajúcimi ich osobnosť a bráni strate základných školských návykov, ktorá bola pozorovaná po skončení prvej vlny pandémie.

            5. Citujeme z kontrolného listu ministerstva školstva pre riaditeľov: „Zdôraznite, že vyučovanie sa neprerušuje, ale mení formu – všetky povinnosti týkajúce sa účasti a aktivity na vyučovaní zostávajú nezmenené pre rodičov i žiakov.“ Z toho vyplýva povinnosť žiakov zúčastňovať sa aktívne online vzdelávania.

            6. V prípade technických problémov skontaktujú rodičia triedneho učiteľa svojho dieťaťa, ktorý im určí po konzultácii s vedením školy náhradný deň počas ktorého príde žiak do školy a prevezme si úlohy, ktoré ostatní žiaci robia online a dohodnú si spôsob odovzdania.

            7. Žiak, ktorý sa nezúčastní online vzdelávania ani prezenčnej náhrady, musí neúčasť na vyučovaní bezodkladne dokladovať ospravedlnením od rodiča, resp. lekára. V opačnom prípade bude neúčasť hodnotená ako neospravedlnená. Ospravedlňovanie žiakov z neúčasti na vyučovaní je možné aj tak, že ospravedlnenku podpísanú rodičom (do 5 dní)  alebo lekárom (nad 5 dní) rodič odfotí a pošle mailom učiteľovi (prípade ako prílohu cez správu v Edupage). Neposielajte ospravedlnenky na školský mail!

            8. Skúšobná online hodina sa uskutoční v stredu o 10,00. V tomto čase budú online všetci triedni učitelia s ktorými sa ich žiaci spoja. Meeting ID aj heslá budú zverejnené v dostatočnom predstihu na nástenke každej triedy v Edupage. Na skúšobnej hodine triedni učitelia prejdú so žiakmi celé tieto pokyny a odpovedia na prípadné otázky.

            9. V prípade matematiky a slovenského jazyka budú občas vyučujúci využívať rozdelenie žiakov na viac pracovných skupín.

            10. Všetky pokyny k online vyučovaniu budú žiaci dostávať prostredníctvom správ a nástenky cez Edupage. Upozorňujeme, že žiak, aby videl zadané úlohy, musí byť prihlásený do VLASTNÉHO konta (to je to konto, ku ktorému ste dostali prihlasovacie údaje od školy, ak ste stratili, oslovte triedneho učiteľa, nie školu) , nie rodičovho konta. Domáce úlohy dostávajú žiaci, nie rodičia.

            11. V prípade choroby učiteľa sa nebude hodina zastupovať. Oznam o tom, že hodina nebude odučená dostanú žiaci vždy prostredníctvom správy cez Edupage v najskoršom možnom čase.

            12. V dňoch 2. 11., 6. 11., 9. 11. 2020 sú prázdniny, vyučovanie neprebieha. Rovnako aj 17.11., keď je štátny sviatok.

          • Organizácia dištančného vzdelávania na 2. stupni

          • Na základe roznodnutia vlády SR začína dňom 26. 10. 2020 dištančné vzdelávanie. Bude organizované takto:

            26. 10. 2020 – 29. 10.2020

            - v tomto čase ešte nebude prebiehať online vyučovanie. Žiakom budú zadané úlohy, cvičenia, pracovné listy na domáce vypracovanie. Nevypracovanie zadaných úloh sa bude hodnotiť ako neprítomnosť na vyučovaní.

            3. 11. 2020 – do odvolania

            - online vyučovanie cez aplikáciu ZOOM

            Presné pokyny budú zverejnené najneskôr v utorok (27. 10. 2020).

          • Svetový deň zdravej výživy

          • Dňa 16. 10.2020 sme si pripomenuli za prísnych hygienických opatrení Svetový deň zdravej výživy, kde si žiaci pripravili rôzne zdravé pochutiny, o ktorých sa aj niečo zaujímavé dozvedeli. Tešíme sa aj na budúci školský rok.  Vyučujúca: PaedDr. Kontríková Mária.

          • Prieskum pripravenosti na dištančné vzdelávanie

          • Vážení rodičia.

            Vzhľadom k novým usmernenia ministra školstva, na základe ktorých žiaci, ktorí sa v prípade zatvorenia školy z technických alebo sociálnych príčin nemôžu zúčastniť dištančného online vyučovania (nemajú notebook s kamerou a mikrofónom, nemajú tablet s kamerou a mikrofónom, nemajú mobilný telefón s kamerou, nemajú PC so slúchadlami alebo reproduktormi a mikrofónom, prípadne nemajú vhodné pripojenie k internetu)  a nie sú chorí alebo v karanténe, sa musia zúčastňovať prezenčného vyučovania v škole i napriek tomu, že ostatní žiaci sa budú vzdelávať online.

            Na to, aby sme mohli takéto prezenčné vyučovanie nachystať, potrebujeme poznať možnosti, ktoré máte na to, aby vaše deti zvládli online vyučovanie. Prosíme o vyplnenie krátkej ankety, ktorá nám umožní vytvoriť si potrebný obraz. Link sa nachádza na konci oznamu.

            Zároveň musíme upozorniť na nasledujúce skutočnosti:

            1) na základe usmernenia ministerstva školstva každá škola odosiela mesačnú dochádzku žiakov do sociálnej poisťovne. Z toho je jasné, že každý žiak má 3 možnosti:

            a) zúčastňuje sa dištančného online vzdelávania,

            b) zúčastňuje sa prezenčného vzdelávania (len výnimočné prípady),

            c) je chorý (akékoľvek ochorenie alebo nariadená osobná karanténa potvrdená detským lekárom). Táto možnosť sa bude dokladovať ako pri štandardnom vyučovaní ospravedlnenkou od rodiča (do 5 dní chýbania) alebo lekára (6 a viac dní chýbania) do 3 dní po skončení choroby (ospravedlnenku doručíte bezodkladne do školy vy alebo dieťa, prípadne zašlete poštou).

            V prípade, že žiak nebude spĺňať ani jednu z uvedených možností, bude jeho neúčasť na vyučovaní hodnotená ako neospravedlnená, čo bude zapísané aj vo výkaze pre Sociálnu poisťovňu.

            2. Prezenčné vyučovanie ministerstvo v prípade zátvoru školy núka len ako krajnú možnosť pre žiakov, ktorí nemajú možnosť sa zúčastniť dištančného vzdelávania. Preto zároveň chceme upozorniť že:

            a) prezenčné vyučovanie bude v dĺžke 5 štandardných vyučovacích hodín pre 2. stupeň a 4 štandardné vyučovacie hodiny pre 1. stupeň,

            b) prezenčné vyučovanie bude realizované vychovávateľkami a asistentkami (kvalifikovaní učitelia budú viesť online vyučovanie), takže pôjde takmer výlučne o precvičovanie učiva, nie o preberanie nového ako pri dištančnom online vyučovaní,

            c) nebude zabezpečená strava v školskej jedálni, nakoľko spolu so školou bude zatvorená aj ona.

            Prosíme vyplniť dotazník do piatku, 23. 10. 2020.

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 2. stupňa

          • Riaditeľka Základnej školy Hany Zelinovej vo Vrútkach v zmysle Zákona 245/2008 Z.z. z 22. mája 2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 Organizácia školského roka, ods. 8 udeľuje

            riaditeľské voľno v dňoch 15.10 -19.10.2020 vrátane

             pre žiakov 5. – 9. ročníka

            z dôvodu preventívnych opatrení voči aktuálnemu nepriaznivému vývoju epidemiologickej situácie v žiackych kolektívoch na 2. stupni ZŠ.

            Stravníci budú automaticky z obeda odhlásení.

            Prosíme vás ďalej o sledovanie aktuálnych oznamov na školskej stránke.

          • Vyučovanie v stredu

          • Vážení rodičia, práve dorazili výsledky všetkách testovaných učiteľov za dnešný deň. Všetci sú negatívni, takže od stredy pokračuje normálne vyučovanie. Sledujte stránku aj ďalej.

          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia,

            Oznamujeme Vám, že na základe rozhodnutia RUVZ Martin  o pretestovaní všetkých učiteľov, ktorí učia v triede, ktorá je v karanténe, nie je možné dňa 13. 10. 2020 zabezpečiť vyučovanie na 2. stupni. Z toho dôvodu udeľuje riaditeľka školy na deň 13. 10. 2020 riaditeľské voľno pre žiakov 2. stupňa. V ostatných dňoch je zatiaľ predpoklad normálneho vyučovania.

            Vzhľadom k tomu, že situácia  okolo pandémie COVID 19 sa stále vyvíja, sledujte prosím školskú stránku, kde budú všetky aktuálne opatrenia, týkajúce sa školstva, okamžite zverejňované.

            Zároveň upozorňujeme, že žiaci, ktorí zostávajú doma v karanténe, majú zakázané úradom verejného zdravotníctva, sa do ukončenia karantény pohybovať mimo svojho bydliska.

          • Dezinfekcia priestorov

          • Dnes v popoludňajších hodinách boli vďaka pomoci mesta Vrútky a Dobrovoľného hasičského zboru Vrútky vydezinfikované všetky priestory školy, ktoré mohli byť kontaminované vírusom.

          • Informácia o karanténe

          • Vážení rodičia. Na základe dnešného oznámenia RÚVZo pozitívnom teste žiaka, ostáva trieda 5.B od 12. 10. 2020 do 17. 10. 2020 v domácej karanténe. V prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia COVID-19 máte kontaktovať ošetrujúcu detskú lekárku. V ostatných triedach zatiaľ platí, že vyučovanie prebieha od pondelka normálne. Informácia sa však môže v priebehu víkendu zmeniť, prosíme preto, aby ste priebežne sledovali stránku školy.

          • Pokyny pre rodičov pri návrate po prerušení žiakovej dochádzky do školy

          • Vážení rodičia. Žiadame Vás o dôsledné dodržiavanie pokynu ministra školstva, ktorý sa týka vyhlásenia o bezinfekčnosti pri návrate po prerušení dochádzky žiaka do školy. Uvedený pokyn znie:

            "Zákonný zástupca predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti."

            Bez tohoto vyhlásenia sa dieťa nemôže zúčastniť vyučovania.

            Tlačivo si môžete stiahnuť tu alebo tu, prípadne na konci textu.

            Toto vyhlásenie nenahrádza žiadne potvrdenie od lekára. Lekár v zmysle zverejnených pokynov potvrdzuje, že žiak bol chorý viac ako 5 dní, ale nevydáva škole žiadne informácie o zdravotnom stave dieťaťa. To urobí rodič uvedeným vyhlásením.Všetky ďalšie informácie k dochádzke žiakov do školy v súčasnosti si môžete prečítať na stránke ministerstva školstva. V prípade akýchkoľvek otázoch nás neváhajte kontaktovať telefonicky alebo mailom.

             

          • Informácie k otvoreniu školského roku 2020/2021

          • Vážení rodičia. Vzhľadom k podmienkam stanoveným ministerstvom školstva bude prvý deň školského roka, 2. 9. 2020, prebiehať nasledovne:

            - hromadné slávnostné otvorenie šk. roka sa nekoná

            - žiaci prichádzajú do školy v tomto poradí:

            8,00 – 1. a 5. ročník

            8,10 – 2. a 6. ročník

            8,20 – 3. a 7. ročník

            8,40 – 4. a 8. ročník

            8,50 – 9. ročník

            Každý žiak pred budovou školy odovzdá triednemu učiteľovi ministerstvom určený formulár, ktorý si môžete stiahnuť a vyplniť tu: dotazník . V prípade, že by došlo k zmene na stránke ministerstva školstva, použite na stiahnutie link dotazník rodiča na konci tejto správy alebo náhradný odkaz. Všetky potrebné informácie aj s tlačivami sa nachádzajú aj na stránke ministerstva školstva tu. Upozorňujeme, že žiak bez uvedeného vyplneného dotazníka nemôže byť vpustený do budovy školy.

            Vyučovanie sa 2. 9. 2020 končí podľa nasledujúceho rozpisu:

            10,30 – 1. a 2. ročník

            10,45 – 3. a 4. ročník

            11,00 – 5. a 6. ročník

            11,15 – 7. a 8. ročník

            11,30 – 9. ročník

            Obed sa podáva od 10,30 do 12,00. ŠKD bude v tento deň od 9,30 do 15,30. Pred začiatkom vyučovania v tento deň ŠKD nebude otvorený.

            ZRPŠ pre rodičov žiakov 1. ročníka sa uskutoční o 9,30. Upozorňujeme, že v zmysle platných obmedzení, je vstup rodiča do budovy možný len s ochranným rúškom.

            V dňoch 3. a 4. 9. 2020 prebieha vyučovanie formou triednických prác (odovzdávanie a preberanie učebníc, poučenia...). Vyučovanie začína štandardne o 7,45. Vstup do budovy bude žiakom 1. stupňa umožnený už od 7,00, žiakom 2. stupňa od 7,15, aby nedochádzalo k zbytočnému zhlukovaniu sa. Vyučovanie v týchto dňoch končí pre 1. ročník o 10,30, pre 2. až 4. ročník o 11,25,  pre 5. a 6. ročník o 12,00 a pre 7. až 9. ročník o 12,20.

            Ranné schádzanie detí v ŠKD od 6,00 sa ruší v zmysle pokynu ministerstva školstva do odvolania, nahradí ho vstup detí do budovy 1. stupňa od 7,00.

            Pri vstupe do budovy je v zmysle pokynov ministerstva školstva každý žiak povinný mať pri sebe 2 ks ochranných rúšok a 1 balík papierových vreckoviek. Žiaci 2. stupňa sú povinní nosiť rúško počas celého vyučovania, cez hodiny aj cez prestávky. Žiaci 1. stupňa majú odporúčané (nie povinné) nosenie rúšok počas hodiny, povinné je pre nich mať ich počas pohybu na chodbe.

            Od pondelka, 7. 9. 2020, prebieha vyučovanie podľa štandardného rozvrhu, s bežným začiatkom vyučovania (7,45) a normálnou dĺžkou hodín a prestávok. Budova školy bude vždy otvorená už od 7,15.

          • Zber použitých zubných kefiek

          • Stará kefka nepatrí do koša. Odkladajte použité zubné kefky a doneste ich do školy. Kefky musia byť čistésuché. Plastové rúčky zo zubných kefiek budú použité aj na výrobu takýchto separačných košov.

            Za každých 200 vyzbieraných kefiek dostane škola jednu sadu košov na separovanie. Zapojte sa do zberu kefiek a pomôžte urobiť našu školu zelenšou.

          • Oznam mesta

          • Dňom 1.9.2020 začne Mesto Vrútky prostredníctvom vysúťaženej stavebnej firmy realizovať stavbu „Cyklotrasa Martin-Vrútky“. Úsek, na ktorom sa bude stavba realizovať je od hranice katastrálneho územia mesta Martin-Vrútky po železnú lávku pre peších po ľavom brehu rieky Turiec v smere toku. V úseku od železnej lávky po ulicu Sv. Cyrila a Metoda (cestný most cez rieku Turiec) bude zvýšená frekvencia pohybu  stavebných mechanizmov a techniky. Z tohto dôvodu žiadame občanov Vrútok, rodičov detí navštevujúcich ZŠ Hany Zelinovej ako aj Súkromnú Základnú školu pre žiakov s vývinovými poruchami učenia o zvýšenie opatrnosti a pozornosti pri pohybe v danej lokalite. Stavebné práce majú byť ukončené podľa harmonogramu do 30.11.2020.