• Online Technika

          • Online vyučovanie, virtuálna trieda, digitálna nástenka a úlohy na diaľku zo dňa na deň zmenili životy pedagógov, žiakov, ale hlavne aj ich rodičom. Učitelia vyučujú prostredníctvom priameho spojenia, teda svoju hodinu vysielajú naživo. Presun vyučovania do online školy motivovalo učiteľov, aby hľadali nové spôsoby a formy, ako učiť tak, aby to vyhovovalo špecifikám predmetu a žiakom. Na našej škole je medzi žiakmi predmet Technika veľmi obľúbený, preto nové spôsoby a formy žiaci rýchlo aplikovali v praxi o čom svedčia aj ich výrobky, ako sú svietniky, plastové kvety z použitých Pet fliaš, stojany na perá, či ušité hračky z látky. Toto sú výrobky žiakov II. stupňa.    

             

             

             

          • Polročná klasifikácia

          • Vážení rodičia. Vzhľadom k súčasnej situácii bude postup pri zverejnení polročného hodnotenia žiakov nasledujúci:

            1. V pondelok, 1.2.2021 o 14,00 bude v internetovej žiackej knižke sprístupnené polročné hodnotenie v elektronickej podobe.

            2. Papierové výpisy z klasifikácie dostanú žiaci hneď v prvý deň po návrate do škôl.

            3. Výpisy budú pripravené, takže pokiaľ by ste z nejakých dôvodov veľmi súrne potrebovali mať v ruke papierovú podobu skôr ako žiaci nastúpia do školy, po dohode s triednym učiteľom vám výpis bude vydaný.

          • Online Technika v kuchyni

          • Počas tejto neľahkej doby, sme si aj my so žiakmi museli nájsť spôsob, ako sa učiť dištančne predmet Technika. Jednou zložkou predmetu, je aj Svet práce a starostlivosť o domácnosť. Keďže naši žiaci sú veľmi šikovní a kreatívni, zvládli počas hodín urobiť palacinky, lievance, langoše či zdravý tanier, raňajky alebo pomazánky a obložené taniere. A ako sa hovorí: "Čo si navaríš, to si aj zjedz!", platilo aj v tomto prípade.

            Veď posúďte sami...

            Výtvory žiakov 9.A, 9.B a 6.A, 6.B

          • Dištančné vzdelávanie pokračuje aj na 1. stupni

          • Na základe Rozhodnutia MŠVV a Š SR , vyučovanie na 1.stupni ZŠ pokračuje aj v týždni od 18.1.2021 až do odvolania  dištančnou formou. Pokračujeme podľa pravidiel nastavených od 11.1.2021.

            Pre deti, ktorých rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre, alebo vzhľadom na povahu práce nemajú možnosť vykonávať prácu z domu, bude i naďalej otvorený Školský klub detí v čase od 7,00 ho do 16,00 hod.  Bližšie informácie o prihlásení dieťaťa do ŠKD a náležitostí s tým spojených, Vám poskytnú triedne pani učiteľky.

          • Návrat žiakov do školy od 11.1.2021

          • Na základe pokynov ministerstva školstva bude vyučovanie od 11.1.2021 prebiehať takto:

            Žiaci 2. stupňa:

            -pokračujú bez zmien v dištančnom vyučovaní presne tak, ako bolo nastavené od novembra

            Žiaci 1. stupňa:

            1. Vyučovanie bude prebiehať prostredníctvom aplikácie ZOOM. Návod na inštaláciu  a prácu s programom ZOOM pre žiakov sa nachádza v linku na konci správy. V prípade, že majú žiaci vzhľadom na používanie v prvej vlne pandémie COVID-19 aplikáciu nainštalovanú, je potrebné si ju vzhľadom na zmeny aktualizovať.

            2. Rozvrh hodín je upravený. O jeho zmene budú žiaci a zákonní zástupcovia informovaní cez Edupage, prostredníctvom triednych p. učiteliek dňa 8.1.2021. Okrem počtu hodín v daný vyučovací deň sa zmení aj dĺžka hodín, budú  35 minútové. Z rozvrhu sa vypúšťajú v týždni 11.1.2021 – 15.1.2021 predmety výchovného zamerania.  Vyučovať sa bude SJL, MAT, ANJ, VLA, PVO, PDA.

            Dňa 11.1.2021 od 8,00 hod. sa uskutoční skúšobné pripájanie v rámci tr. kolektívu s tr. učiteľom a ďalším vyučujúcim , ktorí bude v triede vyučovať. Informácie o priebehu tohto dňa dostanú žiaci a rodičia cez Edupage prostredníctvom tr. p. učiteliek.

             

            1.hod. -             8,00 – 8,35

            2.hod. -             8,45 – 9,20   

            3. hod. -            9,45 – 10,20

            4. hod. -           10,40 -  11,15

             

            3. Citujeme z kontrolného listu ministerstva školstva pre riaditeľov: „Zdôraznite, že vyučovanie sa neprerušuje, ale mení formu – všetky povinnosti týkajúce sa účasti a aktivity na vyučovaní zostávajú nezmenené pre rodičov i žiakov.“ Z toho vyplýva povinnosť žiakov zúčastňovať sa aktívne online vzdelávania.

            4. V prípade technických problémov skontaktujú rodičia triedneho učiteľa svojho dieťaťa, ktorý im určí pre dieťa iný spôsob práce.

            5. Žiak, ktorý sa nezúčastní online vzdelávania, musí neúčasť na vyučovaní bezodkladne dokladovať ospravedlnením od rodiča, resp. lekára. V opačnom prípade bude neúčasť hodnotená ako neospravedlnená. Ospravedlňovanie žiakov z neúčasti na vyučovaní je možné aj tak, že ospravedlnenku podpísanú rodičom (do 5 dní)  alebo lekárom (nad 5 dní) rodič odfotí a pošle mailom učiteľovi (prípade ako prílohu cez správu v Edupage). Neposielajte ospravedlnenky na školský mail!

            6. Všetky pokyny k online vyučovaniu budú žiaci dostávať prostredníctvom správ cez Edupage. Upozorňujeme, že žiak, aby videl zadané úlohy, musí byť prihlásený do VLASTNÉHO konta (to je to konto, ku ktorému ste dostali prihlasovacie údaje od školy, ak ste stratili, oslovte triedneho učiteľa, nie školu), nie rodičovho konta. Domáce úlohy dostávajú žiaci, nie rodičia.

            7. V prípade choroby učiteľa sa nebude hodina zastupovať. Oznam o tom, že hodina nebude odučená, dostanú žiaci vždy prostredníctvom správy cez Edupage v najskoršom možnom čase.

             

            Návod na inštaláciu a prácu s programom ZOOM pre žiakov:

            https://cloud2f.edupage.org/cloud/zoom.pdf?z%3AE%2B3P%2BUoveaOrymRnXQ%2BRF0IRbMH388r1G56%2BmAeIvJNyvHOhaIXaTjrZFseQRzf5

             

             

          • Skrinky pre žiakov 1. stupňa

          • Aj v týchto škaredých časoch môže občas preblesknúť svetielko niečoho pekného. Po mnohých rokoch sa Ježiškovi podarilo doručiť aj na našu školu krásne šatňové skrinky. Zatiaľ pre celý 1. stupeň. V týchto dňoch ich montuje pán školník spolu s p. zástupcom a p. Krivušom tak, aby sa každý žiak 1. stupňa mohol po návrate do školy tešiť z novej skrinky.

          • Informácie k otváraniu škôl I.

          • Bratislava 4. januára (TASR) - Najneskôr v utorok 5. januára budú vydané informácie, ako sa bude postupovať pri otvorení škôl v januári. Ministerstvo následne informuje všetkých aktérov – samosprávy, SK8, zriaďovateľov, školy, ako aj profesijné organizácie. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na sociálnej sieti.Vzhľadom na zavedenie lockdownu pracuje ministerstvo školstva na tom, aby usmernilo školy k ich fungovaniu od 11. januára. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) inicioval zasadnutie konzília epidemiológov, aby túto vec posúdili. Kontaktoval tiež hlavného hygienika a ministra zdravotníctva, aby sa dohodli na odporúčaní.

          • Vážení rodičia, pedagógovia, milí žiaci!

          • Počas vianočných sviatkov si užite pokoj, oddych a spomalenie z každodenných stresov. Nech sa tento úžasný čas dotkne vašich sŕdc a naplní ich niečim špeciálnym. Želáme vám toľko šťastia a odhodlania, ako si želáte vy v tých najodvážnejších snoch. Želáme vám toľko zdravia, koľko sa len v týchto časoch dá. Želáme vám najviac naj... .

          • Ďakujeme 534 - krát

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zberu použitých zubných kefiek. Za tri mesiace sme  spoločne vyzbierali 534 kefiek. Aj vďaka Vám nebudú tieto kefky zaberať miesto na skládke odpadu, ale vyrobia sa z nich napríklad odpadkové koše na separovaný zber. Ďakujeme, že robíte našu planétu i školu zelenšou. Za 500 kefiek naša škola získala 5 odpadkových košov. Zber pokračuje aj v ďalšom roku.    Mgr. I. Zifčáková

          • Mladé talenty

          • CVČ Kamarát vyhlásil súťaž Básnenie. V 1. súťažnom kole mali žiaci napísať báseň, v ktorej každé slovo začínalo na rovnaké písmeno. Zároveň mali vymyslieť k danej fotografii príbeh.  Do súťaže sa zapojili žiaci 4. A. Traja z nich boli v okresnej súťaži úspešní a boli ocenení.

            Žiakom k úspechu srdečne blahoželáme a prajeme im veľa chuti do ďalšieho písania!

          • Konzultácie s učiteľmi

          • Vážení rodičia. Keďže viacerí prejavili záujem o kontakt s vyučujúcimi jednotlivých predmetov na 2. stupni, kde prebieha dištančné vzdelávanie, chceme pripomenúť, že ktorémukoľvek učiteľovi môžete kedykoľvek počas pracovných dní napísať cez Edupage správu so žiadosťou o konzultáciu k práci žiaka počas dištančného vzdelávania. S príslušným vyučujúcim si dohodnite videohovor, telefonický hovor alebo len písimný elektronický kontakt. Podľa toho, čo preferujete. Čo sa týka nástupu žiakov do školy, platí predchádzajúci oznam. V našej škole až v januári a podľa aktuálnych pokynov ministerstva školstva. Žiadnu novú informáciu k tomuto nemáme.

          • Mikuláš

          • Správičkou sa k Tebe vznáša, dar svätého Mikuláša.

            Nevidieť ho síce, viem, ale dať Ti takto chcem:

            sladký cukrík dobroty,

            mandarínku ochoty,

            čokoládku v srdca tvare,

            nech máš Lásky veľa stále.

            A oriešky-dobré slová,

            ktoré ľudí spolu spoja.

            Každý deň z nich papinkaj no a tiež z nich rozdávaj.

                                                                                                   "Tvoj Mikuláš"

          • Výsledky ankety

          • Vážení rodičia, prinášame vám výsledky ankety o ochote testovať sa, v prípade, že bude návrat do školy zo strany ministerstva podmienený otestovaním sa. O tom, ako bude prípadný návrat do školy vyzerať, budeme informovať hneď, ako ministerstvo zverejní svoj plán. Zatiaľ sme rozhodli, že vzhľadom k diskomfortu pri testovaní nebudeme žiakov trápiť testovaním ešte v tomto kalendárnom roku. Šlo by o test kvôli cca. 8 dňom prezenčnej výučby. Po prázdninách v januári by ich pred návratom do školy zrejme čakalo ďalšie testovanie a máme za to, že by bolo zbytočné trápiť ich dvakrát po sebe v krátkom časovom úseku. Veríme, že zodpovední nájdu také riešenie, ktoré čo najmenej zaťaží žiakov a vás, rodičov. Bohužiaľ, v súčasnej situácii nám neostáva nič iné, než čakať. Čo ale vieme povedať je to, že žiadne dištančné vzdelávanie v žiadnom prípade nenahradí prezenčnú výučbu. Veríme preto, že nech budú podmienky stanovené akokoľvek, bude aj vám záležať na tom, aby deti prišli do školy v čo najväčšom počte. Lebo to, o čo prichádzajú pri dištančnom vzdelávaní, im nikdy nikto nevráti....

          • Oznam o karanténe 4.A

          • Na základe pokynov RÚVZ , ostáva trieda 4.A od 1.12 2020 do 5.12. 2020 v domácej karanténe, z dôvodu pozitívneho testu žiaka triedy.

            Každé dieťa triedy zostáva doma v karanténe, nechodí von. Doma s nim na základe pokynov RÚVZ zostáva jeden zákonný zástupca. Nie je nevyhnutné, aby zostala v karanténe celá rodina, ak je situácia bez komplikácií spojených s ochorením COVID -19.

            Je potrebné sledovať zdravotný stav dieťaťa, v prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia COVID-19 kontaktujte ošetrujúcu detskú lekárku, prípadne RÚVZ Mgr. Dagmar Olosovú – tel. kontakt 0903 434 214.

          • Prieskum k návratu žiakov 2. stupňa do školy

          • Vážení rodičia.

            Vzhľadom k situácii, aká momentálne je v otázke návratu žiakov 2. stupňa do školy vás chceme požiadať o vyplnenie dotazníku (nachádza sa za týmto textom), ktorá nám dá odpoveď na otázku, či je vôbec reálne rozbehnúť aktivity smerujúce k tomuto cieľu. I napriek tomu, že zatiaľ nie sú jasné definitívne podmienky, s najväčšou pravdepodobnosťou bude návrat do školy podmienený pretestovaním sa žiakov aj rodičov. Predpokladáme, že pohľad na túto podmienku, minimálne čo sa týka testovania rodičov, máme úplne rovnaký..., bohužiaľ, nie sme tí, čo ju určujú. Každopádne, tak my, učitelia, ako aj vy, rodičia, si isto veľmi dobre uvedomujeme, čo všetko žiaci dištančným vzdelávaním strácajú. Všetci odborníci sa zhodujú na tom, že dištančná výučba v žiadnom prípade nenahradí prezenčnú výučbu. Z podstaty jej fungovania je jasné, že má strašne veľa limitov a faktorov, ktoré znižujú jej úspešnosť aj v prípade maximálnej snahy učiteľov odovzdať žiakom čo najviac. Na druhej strane, systém, ako prenikol zatiaľ na verejnosť, že otestovaní žiaci budú v škole a neotestovaní dištančne, nie je realizovateľný, nakoľko keď bude učiteľ učiť v škole prezenčne, nemôže učiť súčasne dištančne. A nie je nik, kto by za neho hodinu dištančne a kvalifikovane odučil. Pokiaľ by platilo to, čo uniklo doteraz na verejnosť a počet neotestovaných žiakov a rodičov by bol vyšší, museli by sme, i napriek uvedomeniu si všetkých nedostatkov, pokračovať ďalej v dištančnej výučbe. A na to by ďalej doplácali predovšetkým žiaci. Ak máme začať robiť kroky, smerujúce k návratu žiakov do škôl (v hre je napr. vybudovanie testovacieho miesta priamo na škole), potrebujeme poznať váš názor, aby sme sa nepúšťali do niečoho, čo v konečnom dôsledku nebude mať zmysel, lebo sa rozhodnete vy a vaše deti nedať otestovať, na čo máte, samozrejme, úplne legitímne právo. Odpovedzte prosím na otázku v dotazníku, ktorá nám ukáže, či je alebo nie je reálna vôľa z vašej strany prekonať všetky prekážky, ktoré vyššie postavení, zodpovední ľudia hodia do cesty návratu vašich detí do školy. Ďakujeme.

          • Podmienky nárok na čerpanie pandemickej OČR, PN

          • Informácia z RUVZ Martin - aktuálne stanovisko Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré stanovuje podmienky čerpania tzv. pandemického nemocenského a pandemického ošetrovného, na ktorý majú nárok rodičia detí a žiakov a zamestnanci pre pretrvávajúcej nepriaznivej epidemiologickej situácii s ochorením COVID 19.

          • Záložka do knihy spája školy

          • 11. ročník projektu Záložka do knihy spája školy mal tému: Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básní alebo v próze. V tomto školskom roku nám pridelili ZŠ v meste: Ronov nad Doubravou. Mestečko sa nachádza v okrese Chrudim v Pardubickom kraji. Žiakom sme poslali pekné záložky. Veríme, že aj od nich dostaneme také, ktoré nám budú spríjemňovať chvíle pri čítaní.

          • Oznam o karanténe 1.A

          • Na základe pokynov RÚVZ , ostáva trieda 1.A od 13.11. 2020 do 21.11. 2020 v domácej karanténe, z dôvodu pozitívneho testu žiaka triedy.

            Každé dieťa triedy zostáva doma v karanténe, nechodí von. Doma s nim na základe pokynov RÚVZ zostáva jeden zákonný zástupca. Nie je nevyhnutné, aby zostala v karanténe celá rodina, ak je situácia bez komplikácií spojených s ochorením COVID -19.

            Je potrebné sledovať zdravotný stav dieťaťa, v prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia COVID-19 kontaktujte ošetrujúcu detskú lekárku, prípadne RÚVZ Mgr. Dagmar Olosovú – tel. kontakt 0903 434 214.

          • Učili sme sa v záhrade

          • Slnečné jesenné dni sme využili aj na to, aby sme drevené lavice a triedu vymenili za lavičku, trávu, stromy a čerstvý vzduch. Zvlášť, keď sme museli v triede sedieť v rúškach. Okrem čerstvého vzduchu sme nasali aj vitamín D zo slnka a naučili sa poznávať rastliny. Tešíme sa na jar v záhrade.

            Mgr. I. Zifčáková