• Jesenné variácie

          • Dňa 27. októbra v CVČ Domino  sa uskutočnila súťaž v aranžovaní. Našu školu reprezentovali dve družstvá. Dievčatá z 5. B sa umiestnili na 1. mieste. Pracovali v zložení: Silvia Krajčová, Michelle Vicha, Simona Hlavňová.

            Žiaci zo 4. A triedy sa umiestnili na 2. mieste. Družstvo tvorili: Paulínka Fojtíková, Klaudia Grilusová, Marko Lonc.

            Žiakom k ich úspechu srdečne blahoželáme!

          • Dobrovoľná zbierka pre opustené a túlavé zvieratá v Martine

          • Ku príležitosti Svetového dňa zvierat sa v týždni od 24.10.2022 do 27.10.2022 uskutoční dobrovoľná zbierka pre opustené a túlavé zvieratká. Nazbierané krmivo a príslušenstvo bude poskytnuté občianskemu združeniu Túlavé šťastie. Krabice na dary budú umiestnené nasledovne: na 1. stupni a v ŠKD pri hlavnom vstupe, na 2. stupni pri hlavnom vstupe a na prvom poschodí budovy. Za dary veľmi pekne ďakujeme!

          • Úcta voči starým ľuďom

          • Mesiac október je mesiacom, v ktorom si uctime starých ľudí. Úcta k človeku by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života. Mala by byť spontánna a každodenná. Starší ľudia či naši starí rodičia si úctu zaslúžia. Pretože  vekom nadobudli bohaté skúsenosti, ktoré odovzdávajú práve nám mladším. Aj my sme chceli potešiť  ľudí, ktorí svoj život prežívajú v zariadení pre seniorov. Do domu sociálnych služieb Senior sme vyrobili záložky, pozdravy a obrázky. Vyrábali ich žiaci 3. A, 3. B, 4. A, 4. B, triedy. Veríme, že starkých potešia a spríjemnia im chvíle.

          • Návšteva Izby Hany Zelinovej

          • 5. októbra sme boli v Izbe Hany Zelinovej. Nachádza sa na MsÚ vo Vrútkach. Sprevádzala nás tam teta Zuzka z knižnice. Rozprávala nám o Hane Zelinovej, o jej detstve i o jej práci. Pracovala ako redaktorka a spisovateľka. Bola veľmi pekná a vždy bola upravená. V súťaži Miss Vrútky získala ocenenie. V miestnosti bol jej nábytok, obrazy, zrkadlo, kreslo i písací stroj, na ktorom písala. Napísala veľa kníh. Boli uložené v poličke. Za svoju spisovateľskú činnosť bola veľakrát i ocenená. Sme hrdí na to, že naša škola je po nej pomenovaná.

            Kristínka Kosorinová, Zuzka Berešíková, 4. B

          • Mimoriadne prerušenie vyučovania na 2. stupni

          • Riaditeľka Základnej školy Hany Zelinovej vo Vrútkach v zmysle Zákona 245/2008 Z.z. z 22. mája 2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150, ods. 5 a rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  číslo: 2022/19036:1-A1810 zo dňa 15.8.2022

             

            mimoriadne prerušuje vyučovanie na 2.stupni ZŠ

            od 5.10.2022 do 7.10.2022 (vrátane)

             

            z dôvodu, že nie je možné zabezpečiť plynulý výchovnovzdelávací proces na základe zvýšeného výskytu ochorenia COVID 19 medzi pedagogickými a prevádzkovými zamestnancami školy.

            Školská jedáleň je v prevádzke, v prípade, že nemáte záujem o stravu na uvedené dni, je potrebné sa individuálne odhlásiť.

          • Environmentálna výchova v Turčianskej Štiavničke

          • My žiaci 4. Aa 4. B triedy sme boli na environmentálnej výchove v Turčianskej Štiavničke. Pri hajcovni nás už čakal pán učiteľ. Rozprával nám o obci, hovoril aj o tom, ako sa kedysi prevážalo drevo po úzkokoľajnej železnici. Videli sme celú Turčiansku kotlinu ako na dlani. V hajcovni boli z dreva vyrezané krásne sošky. Odtiaľ sme sa presunuli do bývalej ZŠ. Tam nás už čakali tri mačky. Jedna bola celá čierna, druhá strakatá a medzi nimi kraľoval ryšavý kocúr. Pani učiteľka nám hovorila o belorítkach, učila nás spoznávať rôzne vtáčiky. Za odmenu, keď sme pozorne počúvali, sme mohli mať na rukách veľa rôznych zvieratiek – mačky, hady, pavúky, škrečky,...

            Bolo tam veľmi pekne. Všetkým sa nám páčilo. Už teraz sa tešíme na ďalšiu environmentálnu výchovu.

            Dianka Milčíková, Eliška Buociková, 4. B

          • Boli sme v Rakúsku

          • Dňa 28.septembra 2022 sa žiaci 8. - 9. ročníka, ktorí sa učia nemecký jazyk, zúčastnili jazykovo-dejepisnej exkurzie v rakúskom zámku Schloss Hof, nachádzajúcom sa cca 3 km od Bratislavy. Cieľom exkurzie bolo dozvedieť sa o spôsobe života v minulosti a využiť svoje jazykové schopnosti a vedomosti pri komunikácii s cudzincami. Už počas cesty vlakom sme sa oboznámili s geografickými faktami územia, cez ktoré sme prechádzali. Po príchode do Rakúska sme si prehliadli stavbu postavenú v štýle baroka a klasicizmu a dozvedeli sa zaujímavé informácie o živote v zámku a jeho majiteľoch. Po zaujímavom odbornom výklade sa žiaci po skupinkách pohybovali po zámku a jeho okolí a plnili úlohy v nemeckom jazyku. Verím, že exkurzia splnila svoj cieľ a že sa žiaci vrátili domov plní nových vedomostí, ale aj pekných, nielen cudzojazyčných zážitkov. 

          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 26.9.2022 sme si na druhom stupni pripomenuli Európsky deň jazykov. Žiaci sa celý deň zaoberali aktivitami v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku. Starší absolvovali pestré diskusie s cudzojazyčnými lektormi a precvičili si tak svoje komunikačné schopnosti. Mladší žiaci vytvárali svoje vlastné slovníčky v anglickom a nemeckom jazyku, vyrábali vlajky európskych štátov a deň bol spestrený aj výrobou projektov na tému Prečo a ako sa učíme cudzie jazyky. Niektorí sa venovali téme kráľovskej rodiny v Británii, iní prednášali básne so snahou napodobniť originál alebo sa pobavili pri anglických rozprávkach a seriáloch. Každý si tak prišiel na svoje a deň sme strávili v príjemnej atmosfére jazykových výziev. Nenadarmo sa vraví: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom."